Esencijalne masti , drugi deo

Postovano: 16.09.2013.

Esencijalne masne kiseline su sastavni deo celijskih membrana. EPA i DHA uticu na na to da celijske membrane ostanu zdrave. EPA i DHA uticu da celijske membrane budu fleksibilnije, sa vise insulinskih receptora. Insulinski receptori su spoljasnji deo celije koji omogucuju da se insulin koji se nalazi u krvi veze za celiju. Kada se vezu celija i insulin, dolazi do transporta glukoze iz krvi u celiju i koristi se za energiju.
Riblje ulje utice i na smanjenje telesne tezine i bez treninga. Istrazvianje radjeno 2007 godine, ucesnici istrazivanja su bili muskarci i zene sa prekomernom tezinom ukupno njih 324. Ucesnici su stavljeni pod specijalan rezim ishrane, dijetu, koje je sadrzala 50% kalorijskog unosa iz ugljenih hidrata i 20% kalorijskog unosa iz proteina. Jedna grupa je unosila riblje ulje dok druga nije. Rezultat istrazivanja je da su muskarci u proseku izgubili 14lb, dok je grupa koja je unosila riblje ulje izgubila riblje ulje izgubila 2lb vise ( 1lb iznosi 454g ).
Drugo istrazivanje je radjeno 10 godina ranije, 1997 godine, dijeta je bila sa visokim unosom ugljenih hidrata, 50% kalorijskog unosa. Radjeno je u dve grupe, jedna nije unosila riblje ulje dok je drugoj umesto 6g masti koje unose dato da unosi 6g ribljeg ulja. Nakon 3 nedelje grupa koja je unosila riblje ulje je izgubila 2lb dok je grupa koja nije unosila riblje ulje izgubila 0.7lb. Iz ova dva istrazivanja mozemo da zakljucimo da cak i na losoj dijeti, ishrani sa visokim unosom ugljenih hidrata, suplementiranjem sa ribljim ulje dolazi do gubitka na tezini.
Studijom Lipids radjena 2005 godine utvrdjeno je da EPA iz ribljeg ulja utice na oksidaciju, sagorevanje masnih kiselina unutra masnih celija.
EPA i DHA utica na gene, kako na gene koji uticu na sagorevanje masnih kiselina, tako i na gene koji uticu na gene koji uticu na skldistenje masnih kiselina, deaktiviraju ih. Medjutim u novijim istrazivanjima utvrdjeno je da neki ljudi imaju ovaj gen a neki ne.
DHA utice na smanjenje kolicine C-reaktiv protein(CRP) koji imaju inflamtorno dejstvo. Njegovo prisustvo u krvi oznacava postojanje inflamacije i to moze dovesti do raznih bolesti kao sto su bolesti sca, dijabetes, artritis itd. Riblje ulje ima najace antiinflamatorno dejstvo. Ovo dejstvo ribljeg ulja pokazalo je vise studija pomenucemo studiju ATTICA koja je pokazala antiiflamatorno dejstvo ribljeg ulja, utvrdjeno je da DHA masna kiselina iz ribljeg ulja ima ovo dejstvo.
Postoji niz studija koje su radjene da obolelima od artritisa, studija radjena 2001 u Velikoj Britaniji pokazala je da riblje ulje utice na smanjenje jutranje ukocenosti, bolova u zglobovima.
Riblje ulje ima i niz drugih benefita, ali samo smo se fokusirali na one koje mogu pomoci da smrsamo ili da imamo bolji opravak od treninga.

Najbolji izvor omega 3 je sveza morska riba kao stoje losos, sardine, sardele. Medjutim postoji jedan problem kod ribe bogate omega 3, da bi bila dobar izvor omega 3 mora biti sveza. To je iz razloga jer je podlozna kvarenju odnosno meso bogato omega 3 je podloznije oksidaciji. Ako zivite u kontinentalnom delu Evrope ili ne zivite na obali mora veoma je tesko naci morsku ribu koja moze biti dobar izvor omega 3. Jedina opcija je kupovina morske ribe koja je duboko smrznuta odmah po ulovu i koja nije odledjivana i zamrzavana. Sto se tice ribe koja je gajena u ribnjacima, kolicina omega 3 u njima je zanemrljiva tako da ne predstavlja izvor omega 3.
Druga opcija je suplmentacija sa ribljim ulje, fish oil. Kod kupovine treba obratiti paznju na neke stvari, pre svega da nema metala. Veoma je vazna kolicina EPA i DHA po dozi, po kapsuli ili ulju ako je u tesnom stanju. Najcesci slucas je da se u 1000mg ribljeg ulja nalazi 30% EPA i DHA. Sto je veci procenata EPA i DHA u kapsuli to je bolje riblje ulje. Najcesci odnos EPA i DHA je 180/120 mg. Obratite paznju da je ribljem ulju dodat i Vitami E koji pomaze da ne dodje do kvarenja ribljeg ulja. Kupujte riblje ulje pakovano u tamnim kutijama, nakon kupovine drzite ih u frizideru jer kako smo vec rekli kvarljive su.

Aleksandar
Danko
Filip
Leo
Mitar
Nikola
Nikola
Nikola
Nikola
Peđa
Predrag
Vlada
Vukašin
Barbara
Bojana
Danijela
Gorana
Jovana
Jovana
Mirjana
Nataša
Sanja
Snežana
Tanja
Saša
Ana
Biljana
Branislava
Ivana
Jelena
Marko
Sofija
Branka