Vežbala sam i ranije u teretani, slušala savete trenera, čitala razne tekstove i pokušavala da “kao jedem zdravo”, ali rezultati i sveukupan osećaj nisu bili adekvatni uloženom trudu. Nekoliko meseci nisam trenirala, nedostajala mi je ta “obaveza” i u jednom razgovoru moj najbolji prijatelj, koji je vežbao u teretani u kojoj Marko drži treninge, mi je rekao ključne rečenice: “On od ljudi napravi zmajeve. I ... užasno je ozbiljan kada radi.”

Na internetu sam pročitala sve najbolje o njemu, neke poznanice su vežbale kod njega i imale samo reči hvale ... Pozvala sam ga krajem marta. Tada nisam okrenula list, već započela novu knjigu. Uglavnom, sve što sam mislila da radim kako bi trebalo – bilo je pogrešno. Marko je vrlo koncizno objasnio kako funkcioniše organizam, proces snižavanja procenta masti, šta je telu potrebno i šta će se desiti kada, ako ...

Sve je bilo tako logično, pa samim tim su i rezultati došli neočekivano brzo (po mom mišljenju):

1. za nepuna 3 meseca sam „skinula“ oko 10% masti i neverovatno ojačala

2. shvatila da nemam šta više da obučem, jer mi je sva garderoba velika, i kupila farmerke 2 broja manje

3. čak iako nisam spavala dovoljno (u mom slučaju vrlo česta pojava), nisam se osećala umorno

U maju sam otišla na sistematski pregled. Sve je bilo sjajno, sem rezultata koji je pokazao da imam povećan broj antitela, čvor na štitastoj žlezdi, tj. da sam kandidat za Hašimoto ekipu (odn. autoimuno oboljenje). Za mene je to bio šok, pošto je najteža bolest koju sam preležala grip. Ispričala sam Marku o tome, pitala za mišljenje i dobila konkretno objašnjenje i nekoliko saveta. Prvi i najvredniji - da poboljšam svoj gastrointestinalni=imuni sistem hranom. To mi doktori nisu spomenuli. („Sve se to može rešiti lekovima, naravno“) Prošlo je nekoliko meseci, otišla sam na kontrolu. Čekajući, pomalo sa strepnjom, doktorku da me prozove, pronašla sam tu njegovu poruku i podsetila se šta je rekao ... Bio je u pravu. Rezultati su bili idealni, a ja presrećna.

Trening sa Markom je posebna tema. Mnogima sam pričala šta radimo i na koji način, da famozni/obavezni kardio trening ne postoji, da radimo sa začuđujuće velikim težinama ... Svi su vrteli sumnjičavo glavom, pokušavali da objasne da to nije baš dobro zbog „neznajunisamioničega“.

Ono što ja sada znam je da nije bilo tolikih tegova i kilograma:

1. i dalje bih imala bolove u leđima i kolenima

2. ne bih mogla da se popnem stepeništem na 6. ili koji već sprat bez imalo muke

3. ne bih mogla, bez straha od povrede, da ponesem nešto teško

4. ne bih se osećala ovako zadovoljno i snažno ... i zdravo (što je ipak najbitnije)

Iako jeste ozbiljan kada radi, mojoj prijateljici i meni je trening sa njim zaista zabava, nikako napor. Često se smejemo koječemu, ali trening nikada ne trpi, a broj serija/ponavljanja mora biti onaj koji je on isplanirao (nekad se i zabroji, pa i poveća). Ume da motiviše čoveka, ali ne na prozaičan način, kako to većina trenera radi. Sve u svemu, trening je postao konstanta u mom životu.

Jedna od Markovih osobina koju najviše cenim, a sigurna sam i ostali njegovi klijenti, je konstantan rad na sopstvenom obrazovanju i znanju. Iako zna da je jedan od najboljih u svom poslu, trudi se da ta pozicija bude još bolja i utemeljenija.

Ako imate nekog takvog da vas uči treningu i uopšte zdravom životu, ne možete da se ne potrudite radi sebe. Tada ste već na dobrom putu da budete „zmaj“ sa početka ove priče.

Aleksandar
Danko
Filip
Leo
Mitar
Nikola
Nikola
Nikola
Nikola
Peđa
Predrag
Vlada
Vukašin
Barbara
Bojana
Danijela
Gorana
Jovana
Jovana
Mirjana
Nataša
Sanja
Snežana
Tanja
Saša
Ana
Biljana
Branislava
Ivana
Jelena
Marko
Sofija
Branka